Instalare Windows 7

Pentru instalarea Windows 7 avem nevoie de un calculator care sa indeplineasca cerintele de sistem recomandate de Microsoft, precum si de DVD-ul cu fisierele de instalare pe care il putem achizitiona de la orice magazin de profil.

Cerintele de sistem recomandate de Microsoft sunt:
- procesor de 1 GHz sau mai rapid pe 32 de Biti (x86) sau 64 de Biti (x64)
- 1 GO (gigaoctet) memorie RAM pentru 32 de Biti sau 2 GO pentru 64 de Biti
-  spatiul liber de 16 GO pentru versiunea de 32 de Biti si 20 GO pentru versiunea pe 64 de Biti
- placa grafica cu DirectX 9 cu driver WDDM 1.0

Pornim calculatorul si apasam tasta F2 pentru a intra in BIOS. In BIOS, sub meniul Boot verificam ca unitatea CD/DVD este primul dispozitiv de pe care calculatorul booteaza.

BIOS - Meniu Boot

Daca aceasta este selectata apasam Esc pentru a iesi din BIOS si a restarta calculatorul. Daca nu este selectata, facem noi modificarile ca unitatea CD/DVD sa fie primul dispozitiv de bootare dupa care apasam F10 pentru a salva modificarile si a iesi din BIOS.

Calculatorul se va restarta, va boota de pe DVD de unde isi va incarca fisierele necesare instalarii Windows 7.

Prima fereastra care ne apare este Install Windows unde putem face primele setari necesare instalarii.

Install Windows

Aici alegem limba in care sa instalam sistemul de operare Windows 7, data si formatul orei curente, precum si tipul de tastatura pe care dorim sa o folosim pe calculator.

Dupa ce alegem optiunile dorite dam click pe Next.

In urmatoarea fereastra dam click pe butonul Install now pentru ca programul de instalare sa inceapa.

Install now

Urmatoare fereastra care ne apare este cea cu termenii de licenta pentru utilizarea Windows 7. Dupa ce bifam casuta, in care suntem de acord cu acestia (trebuie sa fim de acord pentru a continua instalarea Windows 7), dam click pe Next.

Termeni licenta

Urmatorul pas in instalarea Windows 7 este alegerea tipului de instalare pe care o dorim sa o facem Upgrade sau Custom (advanced).

Tip instalare: Upgrade sau Custom

Upgrade: acest tip de instalare este pentru calculatoarele care au deja un sistem mai vechi de operare instalat. Instalarea va pastra setarile, fisierele si programele instalate. Este recomandat sa se faca un backup fisierelor inainte de a upgrada sistemul de operare. Totodata, trebuie verificat ce versiune anterioara de Windows permite upgrade la Windows 7. (Windows Vista trebuie sa fie instalat pentru a putea face upgrade la Windows 7; nu putem face upgrade direct la Windows 7 daca pe calculator este instalat Windows XP).

Custom (advanced): pentru instalarea unei copii noi de Windows. Nu pastreaza fisiere, setari si programe instalate anterior. Este tipul de instalare pe care il putem face in cazul calculatoarelor noi, care nu au un sistem de operare instalat.

Vom alege si noi instalarea Custom.

In fereastra urmatoare ne apare optiunea de a alege unde sa instalam Windows 7. Vom alege unul din hardiskurile disponibile in calculator pe care putem sa-l partitionam (sa-l impartim) in mai multe partitii logice. In cazul meu, am un singur hard disk in calculator, de 60 GO, unde voi alege sa instalez Windows 7 (nu il voi partitiona, voi lasa intregul hard disk pentru sistemul de operare).

Instalare Windows & - Hard Disk

Dupa ce am selectat hard disk-ul dam click pe butonul Next.

Instalare Windows 7

Programul de instalare va continua cu o serie de procese necesare instalarii Windows 7. Pe parcursul proceselor, calculatorul se va restarta de cateva ori. Dupa ce instalarea este gata, va trebui sa facem ultimele setari necesare pentru utilizarea sistemului de operare Windows 7.

Prima setare pe care trebuie sa o facem este alegerea unui nume de utilizator, precum si alegerea unui nume pentru calculator. Alegem aceste nume si dam click pe Next.

Alegere Utilizator si nume PC

Urmatorul pas este alegerea unei parole, pe care sa o folosim cu numele de utilizator ales anterior, si a unui indiciu (hint) care sa ne ajute sa ne reamintim parola in cazul in care o uitam.

Setare parola

Dupa alegerea parolei, dam click pe Next, iar in fereastra urmatoare, trebuie sa introducem cheia produsului pentru utilizarea Windows 7 (aceasta cheie este imprimata pe pachetul de instalare cumparat).

cheie-produs

Introducem cheia produsului si dam click pe Next.

In fereastra urmatoare putem alege cum sa protejam si sa imbunatatim Windows-ul. Aceasta se refera la faptul de a permite sistemului de operare sa-si downloadeze si sa-si instaleze ultimele update-uri (programe) de pe site-ul Microsoft care vor imbunatati Windows-ul si-l va actualiza cu ultimele update-uri de securitate.

protejare-windows

Alegem Use recommended settings.

Urmatorul pas este setarea pe calculator a datei si orei curente. Alegem UTC+2:00 aferent orei Bucurestiului si dam click pe Next.

Setare data si ora

Ultima optiune pe care trebuie sa o setam este locatia calculatorului. Windows 7 detecteaza daca un calculator are placa de retea si daca este conectat la un network (retea). In acest pas vom alege la ce retea este conectat calculatorul nostru. In cazul meu voi alege Work network, dar Dvs. daca sunteti conectat la reteaua de acasa puteti alege Home network. Public network se foloseste, in general, in cazul dispozitivelor cu placi wireless (de exemplu un laptop sau un smartphone), atunci cand va conectati la retele publice si gratuite Wireless ce ofera servicii de conectare la internet.

Alegere retea

Windows 7 va aplica ultimele setari facute de noi si ne va duce in Desktopul de utilizare al calculatorului, unde putem utiliza sistemul de operare instalat.

desktop-windows-7

Dupa incarcarea desktop-ului, instalarea Windows 7 este gata si noi putem incepe sa utilizam acest sistem de operare pe calculatorul nostru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>